Alcohol & zwangerschap

Al bij de aanvang van een kinderwens is het voor beide partners belangrijk om bezig te zijn met goede gezondheid. Iedereen wil immers een gezonde baby. Je kan al veel doen, bijvoorbeeld door foliumzuur te slikken en alcohol, tabak en drugs te laten staan. Uit cijfers blijkt dat 88% van de vrouwen nog alcohol drinkt in de periode dat zij zwanger willen worden, dit geldt vooral voor hoger opgeleide vrouwen die op latere leeftijd aan kinderen beginnen. Er is geen veilige ondergrens, dus het advies is om nul als stelregel voor alcoholgebruik aan te houden nadat je bent gestopt met de anticonceptie.

Vrouwen en mannen die alcohol gebruiken tijdens het zwanger worden hebben een kleinere kans om zwanger te worden en het alcoholgebruik leidt ook tot meer miskramen. 30 tot 50% van de zwangeren drinkt nog wel eens alcohol tijdens de zwangerschap, men vindt dat dat moet kunnen. Echter, het promillage van de moeder is het promillage van het ongeboren kind. Tijdens de eerste drie maanden leidt alcohol tot afwijkingen in de organen, die dan volop in ontwikkeling zijn. Ook in het tweede en derde trimester is je kindje nog kwetsbaar, bijvoorbeeld met een groeiachterstand en neurologische schade tot gevolg.

Wil je zwanger worden of ben je zwanger en wil je meer weten? Kijk dan op www.alcoholenzwangerschap.nl of informeer bij je verloskundige naar een afspraak op het preconceptiespreekuur.

Jellinek
Arthur van Schendelstraat 800
3511 ML Utrecht
www.jellinek.nl