Gezonde voeding voor het jonge kind

Daarbij worden veel symptomen bij jonge kinderen onterecht toegeschreven aan voedselovergevoeligheid. 10% van de bevolking rapporteert een voedselovergevoeligheid, slechts 4% heeft ook daadwerkelijk een allergie. Bij zuigelingen is het vermoeden van een allergie dan ook niet altijd terecht. Het onterecht onthouden van bepaalde voedingsmiddelen hebben nadelige effecten op groei en ontwikkeling van het kind. Bijvoorbeeld het niet geven van brood bij een vermoeden van een glutenallergie.

De meest voorkomende allergie is koemelkeiwitallergie bij jonge kinderen, 1 tot 3% heeft hier last van. Hierbij ontstaan na de voeding steeds dezelfde klachten, bijvoorbeeld aan de huid, luchtwegen, braken, diarree en reflux. In het voorkomen van allergie heeft het geen zin om zelf te starten met hypoallergene kunstvoeding. Bij vermoeden op een allergie is het raadzaam om contact op te nemen met het consultatiebureau of de huisarts.

In het voorkomen van allergieën op latere leeftijd is het zinvol om al vanaf vier maanden te beginnen met het introduceren van bijvoeding. De laatste wetenschappelijke inzichten laten zien dat het bij een verhoogd risico op allergie juist wel zinvol is om tijdig te starten met het introduceren van bijvoeding. Het is raadzaam om dit altijd te doen onder begeleiding van een kinderarts of diëtist. Geef je borstvoeding en heeft je kind een allergie? Dan is het raadzaam om de eigen voeding af te stemmen met een diëtist. De huisartsen, het consultatiebureau en de kinderartsen in Utrecht Oost overleggen met elkaar en stemmen de boodschap en adviezen op elkaar af. 

Kijk voor voedingsadviezen voor het jonge kind op www.jeugdengezinutrecht.nl en www.voedingscentrum.nl.

Consultatiebureau
F.C. Dondersstraat 1
3572 JA Utrecht
www.jeugdengezinutrecht.nl

Kindergeneeskunde Diakonessenhuis
Marike Stadermann & Dana-Anne de Gast-Bakker
Bosboomstraat 1
3582 KE Utrecht
www.diakonessenhuis.nl/kindergeneeskunde

Diëtisten Midden Nederland
Ageeth Menten
Homeruslaan 66
3581 MJ Utrecht
Koningslaan 61
3583 GN Utrecht
www.dietistenmn.nl

Diëtheek Utrecht
Daniëlle Horstman
Van Asch van Wijckskade 28
3512 VS Utrecht
www.dietheek.nl